Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

7/10/07

Η πεντάμορφη και το τέρας

Tree Roots, 1890, Vincent van Gogh (1853-1890)
Oil on Canvas, 50 x 100 cm, Van Gogh Museum, Amsterdam



… αυτή η σχέση τουλάχιστον προκύπτει μεταξύ Ελλάδας και Αθήνας, από την πρόσφατη έρευνα (Οκτώβριος 2007) που δημοσιεύει το περιοδικό Reader's Digest. Η έρευνα αφορά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων διαφόρων χωρών και μεγάλων πόλεων του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Αθήνα.

Οι ερευνητές Matthew E. Kahn και Fran Lostys μελέτησαν τα κράτη και τις πόλεις με κριτήρια το πράσινο, την ποιότητα του νερού, τις εκπομπές ρύπων, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και την ευγένεια!

Την πρώτη θέση, μεταξύ 141 χωρών που μελετήθηκαν σε σχέση με το πράσινο και το βιώσιμο του περιβάλλοντος, καταλαμβάνει η Φινλανδία ενώ οι επόμενες 4, στη λίστα των 5 καλύτερων, είναι η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Αυστρία. Στον αντίποδα, η Σιέρα Λεόνε, η Νιγηρία και η Αιθιοπία που καταλαμβάνουν τις τρεις τελευταίες θέσεις.

Στον πλήρη πίνακα ταξινόμησης διακρίνουμε την Ελλάδα σε πολύ καλή θέση. Πιο συγκεκριμένα κατατασσόμαστε 20οι μεταξύ 141 χωρών. Ωστόσο επειδή δεν γνωρίζουμε το χρόνο της μελέτης διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας αν μετά την καταστροφή που επήλθε το φετινό καλοκαίρι (Πάρνηθα, Πελοπόννησος, Εύβοια, κ.ά.) εξακολουθούμε να διατηρούμαστε στη θέση αυτή. Τα σχετικά στοιχεία με τους γείτονές μας έχουν ως εξής: Σκόπια (26), Αλβανία (31), Βουλγαρία (47) και Τουρκία (70).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία κατατάχθηκαν σε χαμηλότερες θέσεις από την Ελλάδα (21, 23, 25 και 51 αντίστοιχα) ενώ χώρες που χαρακτηρίζονται ως εξωτικά μέρη όπως η Κούβα, η Μαλαισία, η Τυνησία και η Τζαμάικα βρίσκονται και αυτές χαμηλότερα στη κατάταξη από τη χώρα μας (36, 54, 62, 81). Επίσης η Κίνα που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς του 2008 φαίνεται να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα -και ειδικά το Πεκίνο- εφόσον κατατάσσεται στην 84η θέση.

Με τη χρήση διαφόρων στοιχείων όπως βάσεις δεδομένων για τη βιωσιμότητα των πόλεων, εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, τοπικές περιβαλλοντικές νομοθεσίες, τιμές ενέργειας, όγκος απορριμμάτων και διάθεση χώρων πρασίνου, οι ερευνητές προχώρησαν και στην ταξινόμηση 72 μεγάλων πόλεων σε σχέση με το πράσινο και την αντίστοιχη ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Σε αυτήν την ταξινόμηση, η Αθήνα κατατάσσεται στη «δυσχερή» 62η θέση. Και παραμένει βέβαια ο προβληματισμός μας για το χρόνο μελέτης. Αν η μελέτη αυτή έχει γίνει πριν την καταστροφή της Πάρνηθας τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα.

Η Στοκχόλμη, το Όσλο, το Μόναχο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη καταλαμβάνουν κατά σειρά τις πρώτες πέντε θέσεις, ενώ το Ελσίνκι βρίσκεται στην 21η. Στην πρώτη δεκάδα μάλιστα, περιλαμβάνονται 4 γερμανικές πόλεις (Μόναχο, Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη και Ντίσελντορφ), 3 γαλλικές (Παρίσι, Λυών, Νάντη), δύο σκανδιναβικές (Στοκχόλμη και Όσλο) και η Κοπεγχάγη.

Οι 5 χειρότερες πόλεις είναι ασιατικές και αφρικανικές. Από τις πόλεις των ΗΠΑ η Νέα Υόρκη κατατάσσεται στην 15η θέση και το Φοίνιξ στην 60η, μόλις τρεις θέσεις κάτω από το Λος Άντζελες.

Μεταξύ των 141 χωρών, η Νορβηγία βρίσκεται στην 1η θέση για την ποιότητα του νερού της και για την έλλειψη παραγόντων που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους. Και εδώ η Φινλανδία είναι πολύ ψηλά στην κατάταξη (2η θέση) ενώ οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 22η θέση και το Μαρόκο την τελευταία.

Σε σχέση με την ποιότητα του αέρα η Μολδαβία αναδεικνύεται ως η χώρα με την καθαρότερη ατμόσφαιρα. Η Φινλανδία αξιολογήθηκε πολύ θετικά (8η θέση) ενώ οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 63η θέση και στην τελευταία η Γουατεμάλα.

Την 1η θέση στις χώρες που προσπαθούν να κάνουν χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται η Δημοκρατία του Κονγκό, στην 17η η Αιθιοπία, ενώ η Φινλανδία κατατάχθηκε στην 66η θέση και στην τελευταία το Τρινιντάντ Τομπάγκο.

Οι παθήσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, η θνησιμότητα στην παιδική ηλικία και οι θάνατοι από μολύνσεις μέσω του πεπτικού, φαίνεται να αποτελούν σχεδόν παρελθόν για την Αυστρία που βρίσκεται στην πρώτη θέση ως έχουσα μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις άλλες 141 χώρες. Η Φινλανδία επίσης βρίσκεται και πάλι ψηλά (8η θέση), ενώ η Αιθιοπία και το Τουρκμενιστάν φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (125η και 141η θέση αντίστοιχα).

Οι εκπομπές άνθρακα αξιολογήθηκαν σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα και το ΑΕΠ. Το Τσαντ «δεσπόζει» στην 1η θέση, η Φινλανδία κατατάσσεται στην 75η, οι ΗΠΑ στην 107η και το Τουρκμενιστάν στην τελευταία.

Τέλος οι ερευνητές σημειώνοντας ότι παρόλο που ακούμε συνέχεια για το θάνατο της ευγένειας, αυτή εξακολουθεί να είναι ζωντανή, ταξινόμησαν 35 πόλεις σε σχέση με την ευγένεια των κατοίκων τους. Η Νεοϋορκέζοι εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά (80%), και ακολουθούν οι κάτοικοι της Ζυρίχης (77%), του Τορόντο (70%), του Βερολίνου, του Σάο Πάολο και του Ζάγκρεμπ με ίδια ποσοστά (68%). Μικρά ποσοστά διαπιστώθηκαν στην Κουάλα Λαμπούρ (37%), στο Βουκουρέστι (35%) και στο Μπουμπάι (32%). Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ οι Σουηδοί βρίσκονται σε ικανοποιητική θέση (63%) οι Φινλανδοί είναι αρκετά χαμηλά (48%).