Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

15/11/07

Καλωσόρισες Xenoposeidon proneneukus!

Ιανουάριος 2007. Ο Μάικ Τέιλορ, αρχαιολόγος, επισκέπτεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο. Ο Άγγλος βρίσκεται στη φάση έρευνας για το PhD που κάνει στην αρχαιολογία δεινοσαύρων στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ .

Στην περιήγησή του, στα άδυτα του Μουσείου, ο Τέιλορ ανακαλύπτει ένα ξεχασμένο κόκαλο. Το βγάζει έξω, το ξεσκονίζει και αρχίζει να το επεξεργάζεται. Ρωτάει τον υπεύθυνο πόσα χρόνια βρίσκεται εκεί αυτό το απολίθωμα. Η απάντηση τον αφήνει άναυδο: 113 ολόκληρα χρόνια! Σκονισμένο.

Χθες, μερικούς μήνες μετά την περιήγησή του, ο Τέιλορ κατέληξε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά συμπεράσματα του τελευταίου αιώνα: ένας νέος δεινόσαυρος βρέθηκε! Και ένας δεινόσαυρος πολύ εντυπωσιακός! Ο Xenoposeidon proneneukus, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είχε μέγεθος ελέφαντα και ζύγιζε περίπου 7,5 τόνους!

Έζησε στην Γη πριν από περίπου 140 εκατομμύρια χρόνια και φαίνεται πως είναι από τα τελευταία ήδη δεινοσαύρων που πάτησαν το πόδι τους πριν εξαφανιστούν εντελώς και δώσουν την θέση τους… σε εμάς! Όσο για τον Τέιλορ; Η δήλωσή του για το πώς ένιωσε όταν κρατούσε το απολίθωμα είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς το μεγαλείο της ανακάλυψης.

«Είναι αγνή αγάπη»!