Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

10/12/07

Ουράνιον το αποικιακόν

Μακροβιότατο φυτό της οικογένειας των ραδιενεργών με λευκάργυρα άνθη, το οποίο ενώ αφθονεί σε ψυχρά κλίματα τα τελευταία 50 χρόνια η καλλιέργειά του διαδόθηκε σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Ιδιαίτερα χρήσιμο και με εξαιρετικά χαμηλό κόστος καλλιέργειας, είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο, δηλαδή το φυτό που δεν ανθοφορεί πλέον. Xρησιμοποιείται ευρέως ως ζιζανιοκτόνο σε περιοχές που οι κοινωνικές και πολιτικές θερμοκρασίες είναι υψηλές, σε αντιμερικανισμένα εδάφη και όπου υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα. Το φυτό, δηλαδή, καλλιεργείται σε εδάφη όπου τις προηγούμενες χρονιές καλλιεργήθηκαν ιδέες, σκέψεις, και άλλα παρεμφερή, επειδή ακριβώς η ανάπτυξή του απελευθερώνει τα εδάφη αυτά από κάθε μορφής ζιζάνια.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τη χρήση του σε περιοχές που γειτνιάζουν με άλλες και που δεν επιθυμούμε να καλλιεργηθεί. Για το λόγο αυτό απαιτείται καλή σκόπευση κατά τη φύτευσή του. Λίπανση του απεμπλουτισμένου ουρανίου με χημικά δεν συνιστάται παρά μόνο σε εξαιρετικά ζιζανιόπληκτα εδάφη.
Η αντοχή του απεμπλουτισμένου ουρανίου σε μέτριες θερμοκρασίες ποικίλλει. Ωστόσο μετά από έρευνα του οικολόγου αμερικανού επιστήμονα Αλ Γκορ έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αντέξει μέχρι την περιοχή των Βαλκανίων όπου οι θερμοκρασίες ποικίλλουν ανά δεκαετία. Για την ανακάλυψή του αυτή ο εν λόγω επιστήμονας τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2007 (φωτο), το οποίο όπως έχει αποδειχθεί θεραπεύει πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν.