Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

24/6/08

Σημάδια των καιρών

Ο Χρούμπες ήταν ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε στο EURO 1980

Η «Π» επιχειρεί ένα flashback στο Ευρωπαϊκό του 1980 και επιστρέφει, με τις ομοιότητες εκείνης της εποχής με την δική μας, να φαντάζουν… τρομακτικές!
Μια από τις πιο διάσημες, αν όχι η πιο διάσημη, φράση στην ιστορία της ανθρωπότητας, αναφέρει πώς «η ιστορία συνηθίζει να επαναλαμβάνεται». Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως το παραπάνω απόφθεγμα επιβεβαιώνεται εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Επιχειρώντας ένα flashback στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980, η «Π» ανακάλυψε μερικές… τρομακτικές ομοιότητες εκείνης της εποχής με την τωρινή. Τόσο ποδοσφαιρικά… όσο και πολιτικά!
Τότε το EURO ’80 είχε αναλάβει να διοργανώσει η Ιταλία. Ήταν το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ιστορία που συμμετείχαν οκτώ χώρες, σε ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι δυο χώρες που θα τερμάτιζαν στην πρώτη θέση θα βρισκόντουσαν στον τελικό ενώ οι δυο δεύτερες, στον αγώνα για την τρίτη θέση.
Η Δυτική Γερμανία εν τέλει κατέκτησε το τρόπαιο, νικώντας 2-1 στον τελικό το μαχητικό Βέλγιο του Γκάι Τέις. Πρωταγωνιστής για τους Γερμανούς ήταν ο Χορστ Χρούμπες ο οποίος αν και καθυστέρησε να βρει δίχτυα, οδήγησε την ομάδα του στον τελικό όπου σκόραρε και τα δυο τέρματα.
Αναμφισβήτητα ο Χρούμπες ήταν το κεντρικό πρόσωπο εκείνης της σεζόν. Αντίστοιχος του στο φετινό EURO δεν υπάρχει. Οι ομοιότητες όμως εκείνης της εποχής, με το καλοκαίρι του 2008 είναι πολλές και έντονες. Τόσο έντονες που θα «ανάγκαζαν» κάποιον να πει: «Η Γερμανία θα κατακτήσει το EURO»!

Ο Γερμανός… Εντουάρντο!
Ο άτυχος της χρονιάς που διανύουμε είναι χωρίς ερώτημα ο Εντουάρντο ντα Σίλβα. Ο Κροάτης επιθετικός με βραζιλιάνικη καταγωγή, λίγους μήνες πριν την έναρξη του EURO 2008 έσπασε το πόδι του με συνέπεια να χάσει την διοργάνωση. Πριν από 28 χρόνια, στη θέση του Εντουάρντο βρισκόταν ένας άλλος μεγάλος ποδοσφαιριστής. Ο Γερμανός Κλάους Φίσερ! Ο αξέχαστος επιθετικός, δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα με 268 γκολ (πρώτος ο Γκερντ Μίλερ με 365!). Ο ανατριχιαστικός τραυματισμός του Φίσερ άνοιξε τον δρόμο στον 29χρονο Χρούμπες ώστε να αρπάξει την ευκαιρία και να γράψει ιστορία με την φανέλα της «νατσιονάλμανσαφτ». «Ίσως να με διάλεγαν έτσι και αλλιώς όμως το πιθανότερο είναι πως δεν θα έπαιζα ούτε λεπτό», θυμάται ο Χρούμπες 28 χρόνια αργότερα. Η τραγική ειρωνεία ήταν πως ο Φίσερ έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει τον μοναδικό του τίτλο με την εθνική Γερμανίας εξαιτίας αυτού του τραυματισμού.

Οι ΗΠΑ και το πετρέλαιο!
Σίγουρα οι τραυματισμοί του Εντουάρντο ντα Σίλβα και του Κλάους Φίσερ δεν είναι αρκετοί για να πείσουν κάποιον πως οι δυο χρονιές μοιάζουν. Το… περίεργο φτάνει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού! Την ίδια περίοδο το 1980, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τα πάντα κινούνταν γύρω από τις προεδρικές εκλογές που πλησίαζαν. Και αν κάποιος από εσάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τα τεκτενόμενα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού, και πιστεύει στο «Η ιστορία επαναλαμβάνεται», ο Ρόναλντ Ρίγκαν είχε εκλεγεί 49ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο, όπως και τώρα, επιβεβαίωνε καθημερινά τον χαρακτηρισμό του «μαύρου χρυσού» που του έχει προσδοθεί. Όπως τώρα, έτσι και τότε, η τιμή του ανέβαινε καθημερινά, υποδηλώνοντας την εισαγωγή του σύγχρονου κόσμου στην ζωή γύρω από το πετρέλαιο.

Σαν χθες…
Έχουν περάσει 28 χρόνια και μια ημέρα από τότε που η Δυτική Γερμανία κατέκτησε το δεύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην ιστορία της. Σαν χθες η ομάδα του Χρούμπες, με προπονητή τον Γιούπ Ντέρβαλ, επικράτησε του Βελγίου στον μεγάλο τελικό με 2-1. Στο δέκατο λεπτό του αγώνα, ο Χρούμπες άνοιξε το σκορ ύστερα από τρομερή ασίστ του αξέχαστου Κλάους Άλοφς.
Στο 75ο λεπτό ο Ρένε Βαντερέικεν είχε ισοφαρίσει με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι και όλα έδειχναν πως το μεγάλο ματς θα οδηγούνταν στην παράταση. Ο Χρούμπες όμως είχε άλλη άποψη. Στο 88’ ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε εκτέλεσε το κόρνερ, ο Ζαν-Μαρί Πφαφ έκανε άστοχη έξοδο και ο Χρούμπες με κεφαλιά σημείωσε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα και έστειλε την Γερμανία στα ουράνια.
Το «Ολίμπικο» της Ρώμης θύμισε… Βόννη (πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας) και οι Γερμανοί φίλαθλοι πανηγύρισαν το δεύτερο EURO στην ιστορία της εθνικής τους ομάδας. Η ενδεκάδα της Γερμανίας εκείνο το βράδυ ήταν: Χάραλντ Σουμάχερ, Μάνφρεντ Καλτς, Καρλ-Χάιντς Φέρστερ, Ούλι Στίλικε, Μπέρνχαρντ Ντίετς, Μπερντ Σούστερ, Χανς-Πέτερ Μπρίγκελ, Χάνσι Μίλερ, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, Χορστ Χρούμπες, Κλάους Άλοφς.

Του Κώστα Παπανικολάου
Πηγή: Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ, 23-06-08