Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

26/6/08

Το τουρνουά της πρωτοτυπίας!


Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια, η Δανία άφησε άφωνη ολόκληρη την Ευρώπη, νικώντας 2-0 την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Γερμανία στον τελικό του EURO της Σουηδίας! Ο Πίτερ Σμάιχελ ήταν ο τερματοφύλακας και «φύλακας άγγελος» της Δανίας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό!



Αν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004 θεωρείται το πιο θαυματουργό τουρνουά στην ιστορία (ελέω Ελλάδας), τότε σίγουρα τον τίτλο της πιο πρωτότυπης και ταυτόχρονα… τρελής διοργάνωσης τον παίρνει το EURO 1992 της Σουηδίας! Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια, η εθνική ομάδα της Δανίας παράτησε τις παραλίες, ταξίδεψε στην χώρα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου και αφού έφτασε ως τον τελικό, νίκησε την Γερμανία και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα!
Ο Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν και οι ποδοσφαιριστές του, σαν σήμερα, στις 26 Ιουνίου 1992, μπήκαν στο στάδιο «Νία Ούλεβι» του Γκέτεμποργκ και ολοκλήρωσαν την ξέφρενη πορεία τους με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού. Με τους Γιόν Φάξε Γένσεν (18’) και Κιμ Βίλφορτ (78’) να χρίζονται σκόρερ, η Δανία ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της. Και να σκεφτεί κανείς πως λίγους μήνες πριν ξεκινήσει το EURO 1992, η εθνική ομάδα ήταν εκτός διοργάνωσης!
Παρόλα αυτά, ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έκανε αδύνατη τη συμμετοχή των Γιουγκοσλάβων στον θεσμό. Έτσι η UEFA αποφάσισε να δώσει στην Δανία την θέση τους. Χωρίς προετοιμασία και με λίγες εβδομάδες διακοπών να «βαραίνουν» τα πόδια τους, οι Δανοί πήγαν… διακοπές στη Σουηδία και γύρισαν με… σουβενίρ το τρόπαιο «Ανρί Ντελονέ»! Η ενδεκάδα της Δανίας ήταν: Πίτερ Σμάιχελ, Γιον Σίβεμπεκ (66’ Κλάους Κρίστιανσεν), Κεντ Νίλσεν, Λαρς Όλσεν, Κιμ Κριστόφτε, Γιόν Φάσε Γένσεν, Φλέμινγκ Πόβλσεν, Μπράιαν Λάουντρουπ, Τόρμπεν Πιέχνικ, Χένρικ Λάρσεν, Κιμ Βίλφορτ.


Οι πρωτάρες!
Στο EURO 1992 τρεις χώρες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα! Πρώτα από όλα η οικοδέσποινα Σουηδία η οποία συμμετείχε αυτόματα στη διοργάνωση. Ύστερα από οκτώ συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Σουηδία είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε EURO. Έφτασε έως τα ημιτελικά (πέρασε τη φάση των ομίλων ως πρώτη) όμως αποκλείστηκε από την τότε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία.
Όσο για την αντίπαλο της Σουηδίας στα ημιτελικά, την Γερμανία, ήταν επίσης η πρώτη της διοργάνωση. Όχι ουσιαστικά αλλά… τεχνικά! Έως τότε η εθνική ομάδα της χώρας ονομαζόταν Δυτική Γερμανία και ήταν αυτή που πρωταγωνιστούσε. Η Γερμανία το 1992 έκανε την πρώτη της εμφάνιση σαν ενιαίο κράτος.
Τέλος, η τρίτη της… παρέας ήταν η Σκωτία. Έχοντας πάρει μέρος σε επτά Μουντιάλ (σε όλα αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο), η χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχε για πρώτη φορά σε EURO. Δυστυχώς για την ίδια, το αποτέλεσμα δεν είχε μεγάλη διαφορά καθώς τερμάτισε τρίτη στον δεύτερο όμιλο και αποκλείστηκε. Τέσσερα χρόνια αργότερα έκανε την δεύτερη, και τελευταία της, εμφάνιση σε Πρωτάθλημα Ευρώπης, στα γήπεδα της Αγγλίας.

Και εγένετο Κοινοπολιτεία!
Αντίθετα με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ανάγκασε την χώρα να μην συμμετάσχει στο τουρνουά, η Σοβιετική Ένωση βρήκε τρόπο να αγωνιστεί στη διοργάνωση. Λίγο πριν την διάλυση της ΕΣΣΔ, η εθνική ομάδα της χώρας εξασφάλισε την συμμετοχή της στη διοργάνωση. Αυτό είχε ως συνέπεια ορισμένες χώρες να μην δεχθούν να αγωνιστούν με το όνομα USSR.
Έτσι, με τις Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Κιργκιστάν, Αρμενία, Μολδαβία και Τατζικιστάν, η εθνική ομάδα της Ένωσης «κατέβηκε» στη διοργάνωση με το όνομα CIS, γνωστό ως Κοινοπολιτεία. Πέντε από τις 15 πρώην πολιτείες της Σοβιετικής Ένωσης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν: Αζερμπαϊτζάν, Εσθονία, Γεωργία, Λετονία και Λιθουανία. Η CIS σε καμία περίπτωση δεν θύμισε την πρόγονό της καθώς τερμάτισε τελευταία στον όμιλο με δυο βαθμούς, δυο ισοπαλίες και μια ήττα και τέρματα ένα υπέρ και τέσσερα κατά.

Νούμερα στις φανέλες!
Ο τίτλος «τουρνουά της πρωτοτυπίας» δεν δίνεται άδικα στο EURO 1992. Εκτός από την εκπληκτική πορεία της Δανίας, την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τη συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης ως Κοινοπολιτεία και την πρώτη συμμετοχή των Σκωτία, Σουηδία το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σουηδίας είχε ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο. Ήταν η πρώτη κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση στην ιστορία (!) στην οποία οι ποδοσφαιριστές των ομάδων είχαν τυπωμένα τα ονόματά τους στις πλάτες τους πάνω από τα νούμερά τους! Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το EURO ’92 ήταν το πρώτο μεγάλο τουρνουά ποδοσφαίρου που οι παίκτες έπαιξαν με τα ονόματά τους. Και να σκεφτεί κανείς πως είχαν ήδη διεξαχθεί οκτώ Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και 14 (!) Παγκόσμια Κύπελλα.