Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

1/8/08

Κιλίν

G.H. Giger, Diskurs, κολάζ, ακρυλικό, χαρτί σε ξύλο, 100x140, 1984



Ευχόμαστε καλό μήνα σε όλους, εντός ή εκτός ή και επί τα αυτά των πόλεων. Η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα από τους «Γεφυρισμούς» ολόκληρο τον Αύγουστο φυσικά λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι επιλέξαμε τέσσερα τέρατα κινεζικής καταγωγής, όπως πάντα από την Εγκυκλοπαίδεια των τεράτων, η ιστορία των οποίων θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή (ελπίζουμε δηλαδή). Τα έργα που θα συνοδεύουν τις ιστορίες επιλέχθηκαν να είναι του Hans Ruedi Giger του γνωστού πατέρα των Άλιεν και όχι μόνο. Η επιλογή μας βασίστηκε σε μια ιδέα του Samael ο οποίος πρόσφατα έκανε και μια εξαιρετική παρουσίαση του καλλιτέχνη. Σήμερα ξεκινάμε με ένα καλό τέρας. Έναν Κινέζο που ελαφροπερπατεί μέχρι… να του πατήσεις τον κάλο!


Θαυμάσιο, σοφό, ευγενικό και δίκαιο τέρας είναι ο Κινέζος Κιλίν, ο βασιλιάς όλων των ζώων της γης. Έχει κορμί ελαφιού σκεπασμένο με λέπια, πόδια αλόγου και κεφάλι Δράκου με χαίτη από φλόγες. Τρώει μονάχα χορτάρι και βαδίζει πάντα προσεκτικά μην πληγώσει κανένα ζώο ή άνθρωπο. Κακό δεν κάνει σε κανέναν. Ίσα ίσα που σκορπίζει γύρω του γαλήνη κι ευτυχία. Όμως όταν συναντήσει κανέναν άδικο άνθρωπο του χιμάει, πετώντας από το στόμα του φωτιά.

_________
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΒΙΝΤΕΟ: Στη διπλανή στήλη μπορείτε να απολαύσετε τη φύση της Κίνας.
ΒΙΒΛΙA: Η σειρά του Ρόμπερτ βαν Γκούλικ με ήρωα τον Δικαστή Τι, που εξιχνιάζει μυστήρια και εγκλήματα στην Κίνα του 7ου αιώνα (εκδόσεις Άγρα).