Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

1/2/09

Κιτρινισμοί

Τα πέναλτι είναι κατά κανόνα αόρατα ειδικά όταν το χορτάρι έχει …. κιτρινίσει. Αντίθετα σε αυτές τις περιπτώσεις όλες οι άλλες παραβάσεις είναι τόσο οφθαλμοφανείς ώστε οι κίτρινες να πέφτουν βροχή… ασορτί πράγματα!


Το πέναλτι είναι ένα λάκτισμα στο ποδόσφαιρο. Η λέξη προέρχεται από το αγγλική penalty που σημαίνει "ποινή". Το πέναλτι κατακυρώνεται σε βάρος μιας ομάδας που διαπράττει οποιαδήποτε από τις παραβάσεις για τις οποίες κατακυρώνεται ένα άμεσο ελεύθερο λάκτισμα, ενώ η μπάλα βρίσκεται μέσα στη δική της περιοχή πέναλτι (μεγάλη περιοχή) και ενώ "παίζεται".

Αναλυτικότερα χορηγείται όταν οποιαδήποτε από τις πιο παρακάτω δέκα παραβάσεις γίνουν από παίκτη μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή, ανεξάρτητα από τη θέση της μπάλας (τη στιγμή που γίνεται η παράβαση), με την προϋπόθεση ότι η μπάλα είναι μέσα στο παιχνίδι, "παίζει".

1. Λακτίζει ή επιχειρεί (αποπειράται - προσπαθεί να λακτίσει αντίπαλο , χωρίς να τα καταφέρνει.
2. Κάνει τρικλοποδιά σε αντίπαλο (τον ανατρέπει βάζοντας το πόδι) ή επιχειρεί (αποπειράται -προσπαθεί) να τον ανατρέψει χωρίς να τα καταφέρνει.
3. Πηδάει κατά αντιπάλου
4. Μαρκάρει αντίπαλο
5. Χτυπάει αντίπαλο ή επιχειρεί (αποπειράται - προσπαθεί) να τον χτυπήσει, χωρίς να τα καταφέρνει.
6. Σπρώχνει αντίπαλο
7. Κάνει "τάκλιν" σε αντίπαλο (γλιστράει στο έδαφος με τεχνικό τρόπο ή παρεμβαίνει) για να γίνει κάτοχος της μπάλας, ερχόμενος σε επαφή με τον αντίπαλο πριν αγγίξει τη μπάλα (ή αντί για τη μπάλα)
8. Κρατάει αντίπαλο
9. Φτύνει αντίπαλο.
10. Πιάνει τη μπάλα με τα χέρια με πρόθεση (δηλαδή μεταφέρει, χτυπάει, ή προωθεί τη μπάλα με το χέρι του ή με το βραχίονά του), με εξαίρεση τον τερματοφύλακα όταν βρίσκεται μέσα στη δική του επανορθωτική περιοχή.

.