Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

1/6/09

Η κόκκινη Ρόζα


Στην αστική κοινωνία ο ρόλος της Αριστεράς είναι ο ρόλος του κόμματος αντιπολίτευσης. Σε κόμμα εξουσίας επιτρέπεται να υψωθεί μόνο πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους.
Αυτή η φράση είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα των σκέψεων της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Η κόκκινη Ρόζα δολοφονήθηκε μετά από άγριο βασανισμό στις 15 Ιανουαρίου 1919 και το πτώμα της ρίχθηκε στο κανάλι Λάντβερ του Βερολίνου. Τότε μάλιστα ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, είχε γράψει και τον Επιτάφιο στη μνήμη της μεγάλης θεωρητικού του Μαρξισμού,


Η Κόκκινη Ρόζα τώρα εξαφανίστηκε επίσης [....]
Είπε στους φτωχούς για τι πρόκειται η ζωή
Και έτσι οι πλούσιοι την σκότωσαν
Ας αναπαύεται εν ειρήνη.


μια και κανείς δεν ήξερε που κειτόταν ενώ ο Λίμπκνεχτ που είχε πυροβοληθεί την ίδια μέρα, πετάχτηκε σε ανώνυμο νεκροφυλάκιο. Το πτώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ εντοπίσθηκε την 1η Ιουνίου 1919.

Στις προτεινόμενες πηγές μπορείτε να διαβάσετε τα βιογραφικά στοιχεία της, κείμενά της και να μελετήσετε τη δράση της. Είναι περιττό να τα επαναλάβουμε. Το μόνο που ήθελα να επισημάνω είναι ότι όλα αυτά που ξαναδιάβασα με έκαναν να νιώσω πολύ άβολα (sic). Άβολα επειδή ενώ όλοι ξέρουμε πως και πώς μας αφανίζει η εξουσία, κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν σε μια Ευρώπη των Λαών δια… του Στρασβούργου.

Μήπως πρέπει να επανεξετάσουμε τους σκοπούς, τους στόχους μας, και τις τακτικές μας; Ας κάνουμε μια αρχή με την εισαγωγική φράση της Ρόζας, ώστε τότε που θα μας ξαναρωτήσουν τι θα κάναμε αν κερδίζαμε τις εκλογές να μπορούμε να τους απαντήσουμε κατάλληλα. Κυρίως για το πόσο ανόητη είναι η ερώτησή τους. Οφείλω ωστόσο να παραδεχτώ ότι σχετικά πρόσφατα άκουσα μια εξαιρετική απάντηση από επικεφαλής κοινοβουλευτικού κόμματος.

Υ.Γ. Αν και τα περί σοσιαλισμού και βαρβαρότητας είναι εξαιρετικά επίκαιρα και άκρως σχετικά με την μορφή της Ρόζας Λούξεμπουργκ θεωρώ περιττό τον όποιο σχολιασμό. Ο προβληματισμός γεννάται όταν η λέξη σοσιαλισμός βγαίνει από το στόμα μέλους της παρέας Μπίλντερμπεργκ.

Προτάσεις-Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ
-Ελληνικό Αρχείο Ρόζας Λούξεμπουργκ, marxist.org
-Rosa Luxemburg, Internet Archive
-Ρόζα Λούξεμπουργκ, Βικιπαίδεια
-Ρόζα Λούξεμπουργκ και Οκτωβριανή Επανάσταση: Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με σημαντικές παραπομπές, στο Φόρουμ του Πολιτικού Καφενείου
-Η δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ, Ριζοσπάστης
-Ρόζα Λούξεμπουργκ: H παγκόσμια μορφή του διεθνισμού, MEN 24
..