Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

25/10/09

Last tango in Athens


Ένα άρθρο του Γιώργου Μπλάνα ελαφρώς καθυστερημένα ωστόσο, σε αυτή τη χώρα, πάντα επίκαιρο!
.
ΑΘΗΝΑ 21. ΚΑΙΡΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ κατάφερε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στα αστυνομικά φαντάσματα του δεξιού παρελθόντος. Αφορμή έδωσαν τα έκτακτα επιχειρησιακά φαινόμενα που έπληξαν την Πλατεία των Εξαρχείων. Στη διάρκεια επιχείρησης εντοπισμού ομάδας κουκουλοφόρων κατεδαφιστών, η αστυνομία, για να προφυλαχθεί από τις πέτρες, τα τούβλα, τα ξύλα, τις πόρτες, τα παράθυρα, τις σιδερόβεργες (με ή χωρίς μπετόν) και λοιπά υλικά κατεδαφίσεως, που έτυχε να αδειάζουν στην περιοχή οι αναρχικοί εργαζόμενοι, εισέβαλε στον πολυχώρο ΦΛΩΡΑΛ, όπου γινόταν η παρουσίαση του βιβλίου του Χριστόφορου Κάσδαγλη «Η Αριστερά και ο κακός ο λύκος». Οι άνδρες της αστυνομίας αιφνιδιάστηκαν όταν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον «Κακό Λύκο», ο οποίος παρόλο που δεν είχε παρουσιάσει ακόμα τις δικές του απόψεις, προσπαθούσε να φύγει από τον χώρο χωρίς να τον αντιληφθεί η «Αριστερά». Η ύποπτη εμφάνισή του ανάγκασε τα όργανα να τον συλλάβουν, αν και βρίσκονταν σε χώρο ιερό και απαραβίαστο – όπως διδάχθηκαν στην Σχολή τους.

Στο μεταξύ, η «Αριστερά», που βρισκόταν μεν στο βήμα, αλλά δεν είχε πάψει να αναζητά με το βλέμμα τον «Κακό Λύκο», είδε το επεισόδιο και έσπευσε να παραλάβει τον πολύ «Κακό Λύκο», τον οποίον συνέλαβαν οι Ευρωπαίοι πλέον αστυνομικοί μας. Και τότε έγινε το μοιραίο! Η «Αριστερά», πάνω στη βιάση της, σκόνταψε στη μία από τις δύο ζαρντινιέρες με φυτά εσωτερικού χώρου, που είχε στην είσοδό του ο πολυχώρος, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί στο γκλοπ ενός ανύποπτου αστυνομικού και να υποστεί παπαχριστικό κάταγμα στο ισχίο. Κατόπιν τούτου, η αστυνομία συνέλαβε το κάταγμα της «Αριστεράς», όπως επίσης και ισχίο της, και αποχώρησε κάτω από τις κραυγές των παρευρισκομένων: «Απάνω τους, ρε! Τι τους Κοιτάτε; Όλοι μαζί!» Ωστόσο κανείς δεν ακολούθησε την ομάδα των αστυνομικών, δεδομένου ό,τι έπρεπε να φροντίσουν την «Αριστερά» που χωρίς ισχίο και κάταγμα δεν αισθανόταν καλά.

Ο Υπουργός πληροφορήθηκε το περιστατικό και έγινε έξω φρενών. Δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να συλλαμβάνει ισχία και κατάγματα μια σύγχρονη αστυνομία και μάλιστα σε πολυχώρους όπου γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων για την «Αριστερά». Για τον «Κακό Λύκο» δεν δήλωσε τίποτα, θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις, αφού φημολογείται πως η κόρη του διεκδικεί την προεδρία μεγάλου πολιτικού κόμματος.
Στη συνέχεια ζήτησε από τον αρχηγό της αστυνομίας να παραιτηθεί πράγμα που ο αξιωματικός έκανε, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των ανδρών του. Συνδικαλιστικοί κύκλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, μην κρύβοντας την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις, ανέφεραν πως αν μετά από κάθε επιχείρηση εντοπισμού υλικών κατεδαφίσεως που πραγματοποιεί το σώμα, αλλάζει η ηγεσία, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχουν περάσει από την καρέκλα του αρχηγού απαξάπαντες οι αστυνομικοί. Το ίδιο θετικές ήταν και οι απόψεις τους για την Οδηγία που εξέδωσε το γραφείο του Υπουργού, σύμφωνα με την οποία:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


Ο αστυνομικός στα πόδια του οποίου μπερδεύεται πολίτης και είναι από τον νόμο υποχρεωμένος να τον αρχίσει στις κλωτσιές θα πρέπει να μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στην πολιτική και την επιχειρησιακή ορθότητα των ενεργειών του. Πολιτικά ορθή είναι η ενέργεια ενός αστυνομικού, όταν αυτός τον οποίο μπαουλιάζει από τις κλωτσιές, μπουνιές, κλπ., ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ βουλευτής ή στέλεχος πολιτικού κόμματος. Η ενέργεια αυτή είναι και επιχειρησιακά ορθή, αφού ΚΑΘΕ πολιτικά ορθή ενέργεια είναι ΠΑΝΤΑ επιχειρησιακά ορθή. Δεν συμβαίνει όμως και το αντίστροφο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όλες οι επιχειρησιακά ορθές ενέργειες και πολιτικά ορθές. Από την στιγμή που κάθε υπεύθυνο λιντσάρισμα πολίτη είναι από τον νόμο επιχειρησιακά ορθή ενέργεια, ο αστυνομικός πρέπει να ζητά από τον ύποπτο για ξυλοδαρμό (του) αναλυτικές πληροφορίες περί των δραστηριοτήτων του. Τις πληροφορίες αυτές πρέπει να τις ζητά με πολιτισμένο τρόπο. Εκφράσεις όπως «Τι ’σαι ’σύ, ρε μ . . . . α» θα τιμωρούνται αυστηρά με παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας. Αφού το όργανο της τάξεως διαπιστώσει πως δεν έχει να κάνει με βουλευτή ή στέλεχος κόμματος, μπορεί να ρίξει κάτω τον πολίτη και να συνεχίσει τη δουλειά του, η οποία θα είναι πολιτικά ορθή. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να αφήσει αμέσως τον επώνυμο πολίτη και να κυνηγήσει κάποιον άλλον. Διατάσσεται ρητώς και χωρίς ουδεμία παρέκκλιση, ο ξυλοδαρμός του πολίτη να διενεργείται ως ακολούθως:

Τον πετάμε κάτω. Λέμε δυνατά και με καθαρή άρθρωση: «Σύμφωνα με τον νόμο, πάρετε αυτή!» και του χώνουμε την πρώτη κλωτσιά στο σαγόνι. Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα. Λέμε (δυνατά και με καθαρή άρθρωση): «Σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ελλήνων, πάρετε κι εκείνη!» και του χώνουμε τη δεύτερη κλωτσιά στην κοιλιακή χώρα. Προχωρώντας έτσι εναλλάξ τη σύλληψη, τον φέρνουμε σε τυμπανιαία κατάσταση, οπότε είναι σίγουρα αναρχικός ταραξίας και τον συλλαμβάνουμε.

ΣΗΜ: Σε κάθε φάση της επιχείρησης, εκφράσεις όπως: «Να, ρε, μ . . . . α», «Να, ρε, π. . . . η», «Να, ρε, μ . . . ι», κλπ., επιδείξεις γεννητικών οργάνων και επιστροφές υλικών κατεδαφίσεως αποτελούν αδικήματα και θα τιμωρούνται με παραίτηση της καθαρίστριας του αστυνομικού τμήματος στο οποίο υπηρετεί ο παραβάτης αστυνομικός.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


Η φωτογραφία της εικόνας απεικονίζει (λεπτομέρεια) της δράσης των πρώτων ΜΑΤ στην Αθήνα, 1955. Το κολάζ εμπνεύσθηκε και δημιούργησε ο ίδιος ο αρθρογράφος και ολοκληρώθηκε από τον Γ. τον οποίο ευχαριστούμε πολύ.