Αυλαία, ασύστατοι! Αιμορραγούν ως και οι πέτρες, σ’ αυτόν τον άνυδρο καιρό! ΑΥΛΑΙΑ (Γ. Μπλάνας, Στασιωτικό 53o)

17/8/08

Βασκανόγατες και Βεεμώθ

ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ, ΣΗΜΕΡΑ
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Έξω από την Κίνα είναι ένα νησί, όπου οι γάτες έχουν πολύ κακό μάτι, κι όποιον κοιτάξουν κατάματα τον κεραυνοβολούν και μουδιάζει ο άνθρωπος και δεν μπορεί να κουνηθεί, μέχρι που πεθαίνει.

G.H. Giger, Behemoth, ακρυλικό, χαρτί σε ξύλο, 100x70, 1975

Για να γνωρίσουμε όμως καλύτερο κι αυτό το βιβλικό τέρας από το οποίο προφανώς ο Giger εμπνεύστηκε τον πίνακά του. Τι είναι αυτό το Βεεμώθ λοιπόν; Και πάλι στην Εγκυκλοπαίδεια των Τεράτων διαβάζουμε τα παρακάτω.

Βεεμώθ. Το μεγαλύτερο πλάσμα της γης είναι ο Βεεμώθ, ένας τεράστιος αρσενικός ιπποπόταμος με ουρά ψηλή σαν κυπαρίσσι και χάλκινα πλευρά και σιδερένια ράχη. Είναι αποτέλεσμα των πρώτων προσπαθειών του Θεού να δημιουργήσει κόσμο. Όταν τον έπλασε, του έδωσε σύντροφο τον θηλυκό Λεβιάθαν. Μα καθώς περνούσαν οι αιώνες, διαπίστωσε πως ήθελαν βουνά ολόκληρα πευκόφυτα για να χορτάσουν, και το νερό που χύνει στη θάλασσα ο Ιορδάνης ποταμός όλο τον χρόνο για να ξεδιψάσουν. Φοβήθηκε, λοιπόν, ο έμπειρος πια δημιουργός πως αν αποφάσιζαν να σμίξουν τα θηρία και να γεννοβολήσουν, δεν θ’ άφηναν στο σύμπαν τίποτα για να χαλάσει ο άνθρωπος, και το μεγαλειώδες σχέδιό του θα ναυαγούσε. Έτσι, ευνούχισε τον Βεεμώθ και στείρωσε τον Λεβιάθαν, κλείνοντας τη μήτρα του με αλάτι. Μετά από αυτή τη μεγαλειώδη επίδειξη δύναμης, έδειξε την ευσπλαχνία του βάζοντας το πρώην αρσενικό να βόσκει σ’ ένα σκιερό λιβάδι, στην άκρη της αβύσσου και χαρίζοντάς του τον ποταμό Γιουμπάλ, που πηγάζει απ’ τον Παράδεισο, για να σβήνει τη δίψα του. Το πρώην θηλυκό το ξαπόστειλε στα σκοτάδια της θαλάσσιας αβύσσου. Στην πραγματικότητα, ο πάνσοφος και παντοδύναμος δημιουργός διατήρησε τον Βεεμόθ, προκειμένου να ταΐσει με το κρέας του τους δικαίους ανθρώπους στη Δευτέρα Παρουσία. Όμως οι άνθρωποι που θα έχουν εξασφαλίσει την εύνοια του Θεού, πριν απολαύσουν το σπάνιο κρέας του θηρίου, θα έχουν την ευκαιρία να τον δουν να παλεύει με τον Λεβιάθαν.
Να τι αναφέρεται στο Βιβλίο του Ιώβ για τον Βεεμώθ: Τότε, μέσα απ’ τον ανεμοστρόβιλο, ακούστηκε ο Θεός να λέει στον Ιώβ: Ανασκουμπώσου σαν άντρας σωστός κι απάντησε σ’ αυτό που θα σε ρωτήσω. Θέλεις ν’ αμφισβητήσεις την κρίση μου, να με καταδικάσεις για να δικαιωθείς; Είναι τα χέρια σου χέρια Θεού; Μπορείς να μιλάς και να τραντάζεται η γη; Εμπρός, λοιπόν, στολίσου με τη μεγαλοπρέπεια και την υπεροχή σου. Ντύσου με τη δόξα και την ομορφιά σου. Πέταξε φλόγες απ’ την οργή σου. Κοίταξε τον περήφανο και ταπείνωσέ τον. Κοίταξέ τον και γκρεμοτσάκισέ τον και χτύπα αλύπητα, άφησε στον τόπο τους ασεβείς. Θάψε τους στη γη, εξαφάνισέ τους. Κάνε τα όλα αυτά, κι εγώ θα παραδεχθώ πως είναι στο χέρι σου να λυτρωθείς. Να, εδώ είναι ο Βεεμώθ. Βόσκει σαν αγαθό γελάδι αυτός που έπλασα μαζί σου. Κοίτα τον. Όλη η δύναμή του βρίσκεται στα νεφρά και στον αφαλό του. Υψώνει την ουρά του σαν κυπαρίσσι και στέκεται απάνω στα δυνατά νεύρα των μοιρών του. Χάλκινα είναι τα κόκαλά του, σαν λοστοί. Αυτός είναι το αριστούργημα του Θεού κι όμως παιχνιδάκι για τους Αγγέλους του. Τα ίδια τα βουνά που τρέφουν όλα τ’ αγρίμια τρέφουν κι αυτόν. Κάτω απ’ τα ίδια δέντρα ξαπλώνει. Τα ίδια καλάμια, στους ίδιους βάλτους, τον φιλοξενούν. Τα ίδια κλωνάρια ιτιάς, στα ίδια ρυάκια, τον δροσίζουν. Πες πως πλημμυρίζουν τα ποτάμια κι αυτός ατρόμητος δεν φεύγει να σωθεί, αλλά έρχεται ο Ιορδάνης στο στόμα του. Ποιος μπορεί να τον τυφλώσει, ποιος μπορεί να του περάσει χαλκά στη μύτη;

Αφιέρωμα στην Κίνα, ως χώρα του μήνα, με ένα Τέρας-Κινέζο από την Εγκυκλοπαίδεια των Τεράτων και έναν πίνακα του H.R. Giger, μια γάτα που την λένε Βεεμώθ. Σαν το άλλο το τέρας των Ιουδαίων. Ο συνδυασμός βασίστηκε σε μια ιδέα του Samael.